Какво е затлъстяване?

Публикувано на 5 октомври 2020 в Възстановяване

Затлъстяването е болестно състояние, в което BMI (индекс на телесната маса) е над нормата. То също носи със себе си по – голям риск от сърдечно – съдови заболявания. Затлъстяването идва в резултат на нарушеното равновесие между енергоразхода и енергоприема, тоест набавят се повече калории от колкото се изразходват.

Тук на таблицата може да видите стойностите, които показват процента подкожни мазнини, като след 25% се счита, че човекът е с наднормено тегло. Разбира се, че не трябва да се вярва сляпо на показаните по – горе в таблицата стойности, защото ако вземем за пример човек, който тренира и има доста натрупано количество мускулна маса, то е напълно възможно да покаже, че човекът е с наднормено тегло. Това е нормално, защото колкото повече мускулна маса има човек и колкото по – близо е до генетичния си потенциал, процентът най – вероятно ще е над 25, но в такъв случай няма място за притеснения.

Заседнал начин на живот и хранителни навици

Заседналият начин на живот е една от главните причини, да има толкова голям брой затлъстели хора в световен мащаб. Живеем в света на технологиите и масово хората предпочитат да прекарват свободното си време, било то пред компютъра, телефона или телевизора, без да извършват някакъв вид движения, като по този начин хранителните вещества не се усвояват по най – добрия начин от тялото. Проблемът на заседналия живот е затлъстяването, заради намалената двигателна активност и броят на изгорените калории. Прекарването на едни и същи пози дълго време води до болки в ставите и хронични болки в кръста.

Безразборното хранене на „мръсни” храни съдържащи трансмазнини също оказва влияние, като най – добрия пример за това са така наречените „бързи храни”. Разбира се, че няма нищо лошо да се консумират от време на време, но всекидневното им консумиране свързано със заседналия начин на живот, би довело до затлъстяване, което не е добро само по себе си физически и психически.

Какви могат да бъдат последствията от затлъстяването и заседналия начин на живот?

Последствията от затлъстяването и заседналия начин на живот, не може да се каже, че е само недостатък на външния вид, взети заедно тези две неща могат да причинят множество проблеми като:

Хронични болки в ставите

Всеки един излишен килограм създава допълнително натоварване върху опорно – двигателната система и най вече върху гръбначния стълб и коленните стави. На първо място страдат хрущялите, след тяхното изтъняване започват да страдат сухожилия, стави и мускули.

Сърдечно – съдови заболявания

Има куп проучвания, които доказват, че затлъстяването е пряко свързано със сърдечно – съдовите заболявания, които могат да доведат до инсулт и дори до сърдечно – съдова смърт.

Метаболитни нарушения

Хората с наднормено тегло са застрашени от диабет втори тип. При този тип диабет се наблюдава инсулинова резистентност, при която задстомашната жлеза отделя хормон, който обаче не постъпва в клетките.

Чернодробни заболявания

При хронично преяждане, организма се натоварва с много хранителни вещества, съпроводено със застоелия начин на живот това води до увреждане на черния дроб, или така наречената чернодробна стеатоза.

Съветите които дават лекари са консумация на повече микроелементи, тоест плодове и зеленчуци, увеличаването на приема на антиоксиданти и не на последно място препоръчват тренировките два – три пъти седмично.

Сексуални проблеми

При мъжете с наднормено тегло се забелязват понижени нива на тестостерон, който води до сексуална дисфункция. Редукцията на теглото в такъв случай, би върнало тестостерона в организма до нормалните му стойности.

Как да се справим със затлъстяването?

Диетите и тренировките са доста разпространени за решението на този проблем. Двете неща заедно ще променят не само фигурата, но и хормоналния баланс в тялото. Лек калориен дефицит в между 5 и 10% ще свърши чудесна работа в дългосрочен план. По – рязкото сваляне на телесно тегло може да наруши работата на метаболизма, както и обмяната на вещества.

Физическата активност е от изключителна важност, за това нашето тяло да изглежда и да се чувства добре, като не се изискват кой знае колко усилия за това. Всъщност, има проучване, което показва, че 60 минути нискоинтензивни тренировки на седмична база, могат да доведат доста положителен ефект върху нашето здраве. Тук разбира се, не става въпрос за мускулна маса, а за работата на метаболизма, както и за куп различни процеси в нашето тяло.

„Позор е да остарееш без да видиш красотата на тялото си“ Сократ

Вземи безплатно своята тренировъчна програма
Лимитирана оферта