Какво са макронутриентите?

Публикувано на 14 ноември 2020 в Хранене

Протеин Въглехидрат Мазнини

Макронутриентите – това са така познатите ни протеин, въглехидрат и мазнини без които нашето тяло не може да функционира. Те снабдяват нашето тяло с необходимата енергия, за да извършваме какъвто и да е вид движение. Имат изключително важна роля за изграждането и възстановяването на мускула и тъканите, също така подпомагат за синтеза на хормони и ензими в нашето тяло.

Протеинът е един от основните градивни елементи в нашето тяло. Той се състои от аминокиселини, които се разделят на два вида: заменими и незаменими. Заменимите аминокиселини могат да се произвеждат от тялото, докато незаменимите трябва да си ги набавяме под формата на храна или хранителна добавка. Левцинът е една от най – важните аминокиселини, защото има способността да изгражда мускулна маса, като той самия спада в групата на незаменими аминокиселини.

Въглехидратите, те се разделят на два типа: прости и сложни.

Простите въглехидрати се състоят от монозахариди, които се съдържат в така наречените „мръсни храни”(различни видове сладки изделия). Те се разглеждат като „празни” калории, защото нашето тяло не може да ги натрупва под формата на гликоген, който е основното гориво на мускулите по време на физическо натоварване, каквито са тренировките във фитнес залите.

Сложните въглехидрати се състоят от полизахариди, които се съдържат в храни като ориз, картофи, овес и други. Те се натрупват в организма под формата на гликоген и за това са по – предпочитани пред простите въглехидрати.

Мазнините се делят на четири вида: мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини, наситени мазнини и трансмазнини.

Мононенаситените мазнини спадат в категорията на полезните мазнини. Имат способноста да понижават нивата на лошия холестерол и да повишават нивата на добрия. Можем да ги открием в храните като авокадо, зехтин, ядки, различни видове семени и други.

Полиненаситените мазнини също спадат в категорията на полезните мазнини, като понижават риска от сърдечно – съдови заболявания. Това са така познатите омега 3 и омега 6 мастни киселини. Омега 3 се съдържат в мазните риби, някои видове ядки като орехите както и в семена като чиа и ленено семе. Омега 6 се съдържат в растителни мазнини като царевично олио, ленено олио и др. Можем да ги открием и в сусамено и тиквено семе.
Наситените мазнини спадат в категорията на вредните мазнини, макар, че нашето тяло има определена нужда от тях и не трябва да се изключват напълно от хранителния ни план. Храни в които можем да ги открием са храни от животински произход, млечни продукти с висока масленост, различни захарни изделия и всякакъв вид пържена храна.

Трансмазнините са мазнини с видоизменен химичен състав. Те също спадат към групата на вредни мазнини, тъй като увеличават риска от сърдечно – съдови заболявания, както и влияят отрицателно върху нивата на холестерола. За разлика от мононенаситените мазнини, трансмазнините понижават нивата на добрия холестерол и увеличават тези на лошия. Храните в които можем да ги открием са отново пържените храни, храни за бързо хранене и различни сладки изделия.

Какво са микронутриентите?


Микронутриентите – това са витамините, минералите и антиоскидантите. Тяхната роля е не по – малко важна от ролята на макронутриентите. Микронутриентите захранват нашите клетки като участват активно в много процеси в нашето тяло, без които функционирането му е невъзможно. Основните храни от които можем да си ги набавим, това са плодовете и зеленчуците, или така наречените цели непреработени храни, които са богати на витамини и минерали. Основната работа на антиоксидантите е да унищожават токсините, така наречените свободни радикали в нашето тяло, както и да подсилват имунитета.

„Позор е да остарееш без да видиш красотата на тялото си“ Сократ

Вземи безплатно своята тренировъчна програма
Лимитирана оферта