Тренировка със свободни тежести или машини

Публикувано на 13 ноември 2020 в Тренировки

Днес ще говорим за тренировките с машини и свободни тежести, какви са предимствата и недостатъците при тях и за кого за подходящи.

Свободни тежести

Тренировките със свободни тежести се изпълняват с дъмбели, щанги, пудовки или със собствено тегло.

  • Предимства – Свободните тежести позволяват развитието на нашата функционалност, защото те са естествени за нашето тяло. В ежедневието ни се налага да клякаме или да повдигнем някакъв товар от земята, но ако го правим неправилно, това ще доведе до своите последствия в бъдеще. Те позволяват да се тренира с по – голям интензитет, защото участват повече от една мускулна група, а колкото по – тежък товар повдигаме с времето, толкова повече стимул ще даваме на нашите мускули да растат. Също така подобряват баланса, защото при тях участват и доста стабилизиращи мускули. Ако не можем да отделяме достатъчно време в залата, то движенията със свободни тежести ще позволят натоварването на повече мускулни групи с по – малко упражнения.
  • Недостатъци – Един от недостатъка, който носи със себе си тренировката със свободна тежест е, че заучаването на правилната техника отнема повече време и се изисква повече концентрация при изпълнението на дадено упражнение. Изпълнявайки грешно някое движение шансът за контузия е по – голям, особено когато се работи с по – тежък товар. Със свободни тежести е по – трудно да стигаме до отказ, защото има риск да се затиснем, освен ако няма кой да ни пази.

Машините

Това са уреди, при които траекторията на движение е фиксирана и няма как да се отклоним от нея.

  • Предимства – За разлика от свободните тежести, при машините заучаването на техниката е доста по – лесна и не се изисква от нас да пазим баланс, тъй като траекторията на движение е фиксирана и с тях можем да изолираме по – лесно даден мускул. Друг позитив при машините е, че можем да тренираме до отказ без риск от затискане. Те са подходящи за всеки, от начинаещ до напреднал атлет. Ако сте начинаещ и нямате нужната мобилност за изпълнението на упражнения със свободни тежести, то може да започнете с машини, като едновременно и заучавате техниката на упражненията със свободна тежест.
  • Недостатъци – Един от най – големите недостатъци на машините е, че при тях спомагателните и стабилизиращи мускули не участват. Колкото и странно да звучи, при тях шансът за контузия е по – голям, защото всеки от нас има различна биомеханика на движенията, а при машините траекторията на движението не може да бъде променена спрямо нашата биомеханика. Ако тренираме само с машини е възможно да създадем мускулен дисбаланс, точно поради липсата на спомагателните и стабилизиращи мускули. Също така на машините ние изразходваме по – малко енергия и стимулът върху хормоните е по – малък.

Кое да изберем?

Както виждате и свободните тежести, и машините имат своите предимства и недостатъци. Кое да изберем обаче, зависи изцяло от целите ни. Ако искаме да изградим сила и нашата функционалност, то тренировките със свободни тежести ще имат превес над машините. Ако целим хипертрофия, отново свободните тежести ще са на преден план. Но в такъв случай можем да се възползваме и от помощта на машините, за да генерираме повече обем, който ще натовари по – малко меките тъкани и централната нервна система.

„Позор е да остарееш без да видиш красотата на тялото си“ Сократ

Вземи безплатно своята тренировъчна програма
Лимитирана оферта